Gå till innehåll
CK Natén
CK Natén

Det viktigaste summerat från föräldramöte och cykelvården 13/6

För er som var med på föräldramötet men famförallt för er som inte kunde vara med så kommer här en summering av det viktigaste. Bra för dig som är ny i klubben!

Informationskanaler: Förutom hemsidan så är Facebook vår främst informationskanal. Två sidor/grupper finns, en för info och en köp&sälj. Instagram endast för inspiration. Mail skickas ut med viss information, meddela om ni önskar att ytterligare mail läggs till i sändlistan eller om ni vill byta mailadress. Den mailadress som är registrerad på er och/eller barnet knyts till SweCyclingOnline Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den gången ni vill skaffa licens eller anmälan till vissa tävlingar.

Medlemskap: Här finns info om rutiner för medlemskap och betalning

Förväntningar: Föräldrar behöver ställa upp Klippingracet (vår egna stora tävling), på våra klubbtävlingar, arbetsdagar och andra aktiviteter. Vi får bidrag för att röja gräs och sly på området, vi har sponsorer som gärna ser att vi anordnar bra aktiviteter för barnen. Det är inte så betungande och gengäld har vi helt tagit bort all typ av försäljning, klubben betalar startavgifter till ungdomstävlingar, ordnar läger, avslutningar med mat, lånetröja osv.

Begränsat registerutdrag: Styrelse, ledare och medcyklandeföräldrar/hjälpledare behöver visa upp begränsat registerutdrag som beställs här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och visas upp för Malin Lindberg i styrelsen eller ledaren Ulf Rutkvist.

Klubbkläder: 2 beställningar har gjorts under våren med 8-10v leveranstid, därav nästa beställning till våren 2024. Lånetröjor till barn försöker vi lösa ändå med det lager vi har. Finns även en del cykelbyxor till försäljning i barnstorlekar på lager, hör av till ledare vid intresse.

Träningar: Här finns mer info om våra grupper. Sätt gärna en tejp eller dyl. med namn på förälder och telefonnr på hjälmen om något skulle inträffa när vi är ute och cyklar. Vattenflaska är viktigt, får den inte plats på cykeln så ta med en och ställ vid samlingsplats. Handskar skyddar bra! Hela handtag, vassa styren är livsfarligt att få i magen.

Cykelhjälm på ALLA som cyklar med på våra träningar, barn som vuxna.

Tävlingar: På våra klubbtävlingar är det bara att dyka upp, barn som föräldrar. Nybörjare som man är upp till 10år kräver inte så mycket oavsett tävling men kolla upp anmälningsregler och tider. Tävlingsklass från 9år (överlapp med nybörjare) kräver licens som dock är gratis för de yngsta och sedan en väldigt låg summa för ungdomar. Kan upplevas som komplicerat men är egentligen logiskt, fråga någon ledare så hjälper vi till. Vi visar gärna anmälningssystem, hur chip fungerar osv. David Eklund har bra koll om ni har funderingar, 070-550 71 08.

Vad händer närmaste tiden: Här finns info om det. Torsdag 15/6 är träningen flyttad till Borlänge för provkörning av banor för alla grupport utom grön grupp, mer info här.

Cykelvård

Går inte att summer allt här men några viktiga saker. Kolla av sadelhöjden så den känns ok. Inte för låg men inte heller för håg så man får vrida sig vid varje tramptag. Växelreglage kan justeras med en skruv så de sitter vettigt på styret. Om bromshandaget är långt bort för små händer kan den justeras in med en skruv.

Gör ren kedjan med jämna mellanrum. Lägg på cykelkedjsolja eller vax och torka bort överflöd med trasa (bara oljan i länkarna som ger smörjning, övrig olja samlar bara grus och damm).

Lufttyck är en hel vetenskap för den inbitne men för dig som är ny, stenhårda däck rullar inte bättre på grusväg eller i skogen, det bara hoppar. För mjukt pumpade däck gör cykeln sladdrig och risk för punktering. Ett riktmärke, det ska gå att trycka in fingrarna ungeför 0,5-1cm . Fråga gärna ledare!

SPD (klickpedaler som sitter fast i trampan) är toppen men inget för små barn. Ingen panik att börja med detta, tekniken tränas bättre utan detta. När barnen närmare sig tävlingsklass brukar detta ge sig självt men inget ni föräldrar behöver pusha för. Finns dock bra platta pedaler till rimliga priser som är bättre än de som följer med cykeln. Kom ihåg att en av tramporna är vänstergängade. Vi rekommenderar inte kombipedaler i skogen.

Finns massor av bra youtube filmer som beskriver det Anders visade om växeljustering, H och L skruvar om kedjan hoppar av utåt eller inåt hjulet.

Här kommer ett exempel på växeljustering! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här ett exempel på sadelhöjd, dryga 2min in i filmen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

 

 

Cykelvård

Publicerad: 2023-06-14

Senast uppdaterad: 2023-08-01

Författare: blomqvist_lars@hotmail.com

Besöksadress

Hagavägen 50
783 32 Säter

Postadress

Snickargatan 26
783 31 Säter

Kontakta oss

070 020 40 85
cknaten@hotmail.com